недеља, 20. април 2014.

ДЕЛО САВА ВУЛЕВИЋА НАКОН ВИШЕДЕЦЕНИЈСКЕ ЗАБРАНЕ


/ Драго Бољевић, „Саво Вулевић – живот и рад“, Културно-просветна заједница Подгорица /
           Након објављених сто двадесет стручних и педагошких радова у листовима и часописима Црне Горе и Србије професор Драго Бољевић исписао је занимљиву књигу «Саво Вулевић – живот и рад», интелектуалцу из Зете који је оставио неизбрисив траг у историји Црне Горе. Књига је објављена у издању Културно-просветне заједнице Подгорица.
          На око 350 страна у тринаест поглавља, Бољевић је успео веома занимљиво да прикаже Вулевића као доброг приповедача, изванредног публицисту, врсног полемичара и оштрог опозиционара тог времена, када је био препознатљив као посланик у Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца .
           Требало је да прође пола века па да се «проговори» о овој забрањеној личности, расветли његово дело посебно ако се зна да је знатни део његове преписке, са познатим личностима из политичког живота намерно спаљен, са осталом заоставштином. Такође, аутору нису били доступни ни бројни Вулевићеви текстови које је објавио у Прагу, Загребу, Сарајеву и другим, а не мали број њих објављивао је под псеудонимом или измишљеним иницијалима.
              Аутор књиге проф. Бољевић у књизи се бавио животом и радом Вулевића до 1941. године и каже да је «у вихору Другог светског рата нестао» и да остало треба «препустити историји». Ипак, зна се да је Саво Вулетић одступио заједно са Владиком Јоаникијем и братом Светозара Вукмановбића Темпа, ухваћени у Градишци и познато је како је Темпо поступио са братом и како су живот окончали остали. За очекивати је да ће Бољевић у наредном издању, или посебно, позабавити овим занимљивим детаљом и другима, како би у целости било расветљено дело Сава Вулевића и срушен и тај зид ћутње, након толико деценија.
                                                                                                               Н.Ђурић

Нема коментара:

Постави коментар