понедељак, 21. април 2014.

НЕ СВЕТИ СЕ НИКОМЕ И НИЧЕМУ



КАРИКАТУРА ОСЛОБОЂЕНА АУТОРОВОГ ТУТОРСТВА
Мислим да смо сви ми већ у тренутку првог плача, у оном тренитку кад се са првим криком живот увукао у наше вене, постали гостима велике изложбе карикатура коју свакодневно приређује господин -живот.
Неко је тога свјестан мање, неко више, већ у складу са способностима да се упозна суштина појава и ствари којима смо сви од рођења окружени.
Дарку Дрљевићу је са разлику од нас, који смо само посматрачи и регистратори таквих ситуација, било одређено да не само уочи већ и вјерно својим карикатурама такве ситуације пренесе и нашем оку приближи.
Не мислим да му ја изложбу отварам тек вечерас. Учинио сам то оног давног тренутка када су његове карикатуре постале доступне јавноси захваљујући листу "Покрет", који сам тада уређивао.
Шта се од тада промијенило? Само то да је са сваким новим даном, сваким новим конкурсом за савремену карикатуру све већи број људи од струке и угледа све више потврђивао вриједност Дарковог рада .
Као плод потврде стигле су и награде "Пјер", затим међународне награде фестивала у Прокупљу, "Вука Безаревића" у Пљевљима, "Смех за лек" Београд и тако даље .
Дрљевић је добитник и двије специјалне награде листа милионског тиража „Јоми урин Шимбун".
Његови радови излагани су на бројним свјетским фестивалима.
Не случајно! Ако је карикатура ШОРТ СТОРИ, а јесте, онда је карикатура Дарка Дрљевића не само кратка, језгровита прича о комичној и траги - комичној страни живота, већ и веродостојан запис о оштрини Даркове мисли, луцидности Дрљевићевог духа. и снази неоспорног ликовног талента.
Његов цртеж је мајсторски структуиран, савршено прилагођен сврси брзопотезног скицирања девијација из живота.
Кад се говори о карикатури Дарка Дрљевића, незаобилазно је истаћи да се он својом карикатуром не свети никоме и ничему. Његова карикатура је ослобођена малициозности, духовне јектике, она не пљује и не прља, већ одише духом здравим као што је сасвим сигурно и дух њеног аутора Дарка Дрљевића.
Дакле, његова карикатура у оном тренутку кад заживи, када на папиру бљесне као снажна изоштрена мисао, у потпуности бива ослобођена ауторовог туторства, предата искључиво папиру који је носи и нашем оку и искуству.
Говорећи о стваралаштву Дарка Дрљевића, Милић Поповић је рекао да је оно разбијање илузије реалности свијета. То ме подсјети на једном прочитану мисао: „Стварност  је само илузија изазвана недостатком алкохола". Шалу на страну, карикатуре Дрљевића  јесу расправа о томе шта је то права истинска реалност . Да ли је права страна реалности у оном чиме се она представља нашим чулима или у њеној суштини за којом се једино духом може посегнути?
Задовољство је посматрати карикатуре Дарка Дрљевића , јер је то „штиво“ , материјала да размишљамо како о томе тако и о много чему другоме,
Да се због предуге бесједе не бих једнога дана и сам нашао на некој Дарковој карикатури препуштам се његовом свијету.
Но комент.
/ Новица Ђурић, отварајући изложбу карикатура Дарка Дрљевића у Дому културе, Колашин /

Нема коментара:

Постави коментар