уторак, 8. април 2014.

ПОЕМА ОЗАРЕНА МОЛИТВЕНИМ ПЈЕВАЊЕМ (Промовисана књига "Божја Дјеца" Новице Ђурића)




Глумица Лала Новаковић, песници - Милица Краљ, Новица Ђурић, Гаро Јовановић и Ђорђе Брујић
Пјесник и публициста Новица Ђурић, представљајући шесту збирку пјесама "Божја дјеца", у оквиру трибине "Ријеч четвртком" у Подгорици, саопштио је да је дјело о коме је било ријечи објавио још 1996. године

Пјесник и публициста Новица Ђурић, представљајући шесту збирку пјесама "Божја дјеца", у оквиру трибине "Ријеч четвртком" у Подгорици, саопштио је да је дјело о коме је било ријечи објавио још 1996. године, али је осврт на те стихове заправо увод у нове наслове који ће ускоро угледати свјетлост дана. Ђурић је најавио књигу репортажа "Светлост и сенке под Ловћеном", потом сабране интервјуе "Мој разговор са њима", дјело које ће бити романсирано сјећање на сусрете са непоновљивом Десанком Максимовић, као и "Црна Гора осамдесетих година".
М.Краљ и Н. Ђурић
За пјесникињу Милицу Краљ књига изабраних пјесама "Божја дјеца" са додатком од 30 нових пјесама, објављена прије 12 година, чита се и данас као поуздан траг о несигурности колективне тачке ослонца у бурним варијацијама, ужасима и невољама које се из оног "во времја давно" продужавају кроз смртни напев о будућности, разбратству, самопотирању,... души изабране дјеце која се кроз временски процјеп вјекова уздиже пут молитвеног спаса.
- Правећи одабир пјесама, Ђурић је слиједио тражитељски принцип јединствене скале Божје промисли, под чијим се окриљем заправо и одвијају и конци усуда и коби, мукотрпно и страдално успињање ка врховној тачки која је заувијек обиљежено једном и једином оловном сузом, крвавом. Избор чине циклуси "Црни петак", "Колективни идиот", "Историја болести", "Извори изнова", "Камени праг","Мртве слике", "Узалудни летач", "Невидљиве страже", "Кућни тамничар". Девет циклуса оживљава ону димензију пјевања кроз укрштање личног и колективног, тако честог у данашњем пјесништву, али кроз један стишанији резигниранији и индивидуални тон, кроз евоцирање прикривених мјеста, кроз одсјечке и детаље стварности, у којима се заправо и препознаје свети позив пјеснички - казала је пјесникиња. 
Милица Краљ саопштава слово о Ђурићевој књизи
 Најснажнији мотив Ђурићевог интересовања, сматра Краљ, судбина национа чији се трагизам рефлектује на судбину јединке-пјесника, а постоји и интимистички круг пјесама.
- Ријеч је о циклусу малих личних митова кроз које се обнавља сјећање на анђеоску чистоту дјечјег лика, на невиност и неокрзнутост свакодневљем, свирепим наслагама пролазности. То је обраћање првотности и чистоти, обраћање љубавној тајни, измаглици и прозирности, обраћање вјечности у једином једином трену. "Божја дјеца" је поема страдања и трагизма, поема настала из крика и сузе, озарена молитвеним пјевом, поема на размеђи апсолута таме и прочишћења, пјесма чији посљедњи стих залази у будућност носећи у својој основи цјелокупну и цјеловиту нашу прошлост. "Божја дјеца" су дубоко понирање у колективно, у посљедице страдања и тегобно успињање и подизање ка неухватљивом лелују додира са божанским - казала је, између осталог, Краљ.
Пјесник и публициста Ђорђе Брујић акценат је ставио на Ђурићев новинарско-публицистички рад, односно његове репортаже, које ће се појавити под називом "Светлост и сенке под Ловћеном".
Видак Радевић, Јанко Брајковић, доктор Боро Чолаковић, Ранко Јововић... (с лијева на десно)
- Књигом записа и репортажа "Светлост и сенке под Ловћеном", Ђурић је прекорачио ону вјечну жанровску, а прије свега стилску границу која се успоставља између два дискурса, двије различите форме - књижевног и новинарског израза. Дилема да ли је репортажа новинарски или књижевни жанр, кроз текстове Новице Ђурића добила је нови, конкретан обрис, простор у којем је остало мало мјеста за дилеме. Као искусан књижевник, Ђурић је ову врсту знања и заната, вјешто и сасвим намјерно превео у жељене оквире, створивши несвакидашњи књижевни вијенац, у којем је докуменат постао предложак за формирање умјетничког израза, али опет тако није изгубио на аутентичности и фактографији. Овај Ђурићев рукопис није само жанровски и стилски превазишао класичну новинарску репортажу, него и одабиром тема, искључиво историјских, што подразумијева и духовних, отворио могућност новог сагледавања факата који су као вјечне дилеме увијек присутни око нас. Тематски књига је изникла искључиво из Црне Горе, њених духовних и моралних вриједности, њене најбоље традиције, која је кроз Ђурићеву интерпретацију, његову оптику, добила нову боју у спектру - казао је Брујић.
Новаковић говори стихове из књиге "Божја дјеца"
Поклоници писане ријечи, у интерпретацији Лале Новаковић имали су прилику да чују одабране фрагменте из "Божје дјеце", а публика је чула и одломак из "Светлости и сенки под Ловћеном".
Д.Д.П.

Дух и витештво

Како је Ђорђе Брујић истакао, у новој књизи Ђурић пише о Балши првом, Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском, руци Светог Јована Крститеља, руци Светог Саве, Његошу, владици Данилу, православним светилиштима у Црној Гори, црногорском духу и витештву. 
Н.Ђурић, Никола Минић, Мишо Трипковић и Гаро Јовановић, пред почетак промоције

- Али, тако да читалац стално има утисак временске измјештености, а што је најважније ради то другачије од својих претходника. Он казује оно што није казано, а о општепознатим истинама говори онако како раније није говорено. Документ и прича се кроз његове репортаже води паралено и тешко је оцијенити која је од те двије категорије "вреднија", чему треба дати примат, дали духовној, умјетничкој страни дјела или можда чињеницама од којих су многе до данас остале скривене - казао је Брујић.
(ДАН, 15.03.2008.)

Нема коментара:

Постави коментар