петак, 11. април 2014.

ПОД ЛОВЋЕНОМ И СВЈЕТЛОСТИ И ТАМНИХ СЈЕНКИ



НОВИЦА ЂУРИЋ  /СВЕТЛОСТ И СЕНКЕ ПОД ЛОВЋЕНОМ/ Удружење књижевника Црне Горе,  Подгорица, 2008.године
Приче сабране међу корице ове књиге су и свједочанство и документ, откривање људских судбина и понирање у социјалне драме, и истраживање узрока друштвених ситуација.
Ово дјело представља истински бисер новинарства, Приче сабране међу корицама су и свједочанство и документ, и брижљиво избрушена ријеч, откривање људских судбина и понирање у социјалне драме, и истраживање узрока друштвених ситуација и богатство умних асоцијација, идејна ангажованост и досљедна борбеност.
Једном ријечју, слика човјека, догађаја или појаве, понајвише то: истинита слика стварности, један њен детаљ, исјечак живота. Све Ђурићеве приче - репортаже посједују и литерарна обиљежја, што праве репортаже и захтијевају.Оне, дакле говоре аутентично и садрже одговоре на питања: ко, гдје, када, шта, зашто, како? У њима нема литерарне фикције, али има репортерског, псхиолошког, социолошког, филозофског надграђивања. То је неизбјежно код одговора на питање како, а нарочито зашто.
Приче Новице Ђурића имају за садржај тачну чињеницу, истинити живот, али приступ и обрада тих чињеница и тог живота битно су измијењене у односу на друге новинарске врсте: репортер поетски надграђује стварност и зато се служи литерарним рјечником, односно стилом, насупрот новинара који у свим другим врстама само реалан посматрач збивања око себе и зато се користи превасходно семантичким рјечником, стилом. "Рука која је крстила Исуса", "Рука Светог Саве", "Између живота и смрти", "Колевка у Божјем наручју", "Погибија и прогон", само су неке од прича у овој књизи која је тематски везана за Црну Гору.
Новица Ђурић је записујући исповијести још живих учесника неких догађаја, успио да нам дочара да има под Ловћеном и свјетлости и тамних сјенки .
 Веселин Веја Лазаревић

Нема коментара:

Постави коментар