среда, 16. април 2014.

ЗА ЗАШТИТУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ



ИСТРАЈЕМО ЛИ, ТРАЈАЋЕМО
Студенти, ђаци и професори, српски поносу Црне Горе!
Срећни народи, у овом тренутку одмарају, a мој народ је на мукама.
Срби данас у Његошевој Црној Гори, воде пресудну борбу у одбрани људске и народне части.
Бог нам је као усуд даровао борбу непрестану.  Сви знамо шта смо у генерацијама наших предака претурили преко главе и остали то што јесмо. Створени да живимо на размеђу свјетова, религија, империја, давали смо данак у најљепшим изданцима које један народ може да понуди.
Једина наша дилема је ријешена уочи косовског боја. За све нас је заумио честити кнез Лазар изабравши царство духа и људске части, умјесто земаљске власти и сласти.
Данас се на нас поново устремила војска. Наша браћа, обезвјерена и обездушена, истуривши на челу колоне распопа, брицу и Коза ностру.
И та би пошаст прошла, да се сами ђаво није досјетио да је Црна Гора створена од вјере, части и  гусала. Зато, данас док срећни народи грабе благодети цивилизације, црногорске цркве напада распоповска куга, част нам скрнаве нарко-дилери, дуванска мафија и макрои, а дукљански кикирез се сјетио да гуслама одузме језик, како се не би спомињало ко смо и што смо
Данас сам  овдје са Вама на бранику вјере, части и језика.
Дошао сам да  се поклоним бранитељима језика, не мање храбрим, од бранитеља Мојковца, с тим што су  на Мојковцу гинули ратници, а данас је пред погибијом читав народ, ако се не поведемо за примјером професора, ђака и студената овог града. Они нам данас држе час из патриотизма, вјере у себе и општег добра. Никшићки професори су своје породице лишили права на хљеб.
            Вратили су плате Министру, јер нису били на продају.
Њима су  откупили право да говоре и да се међу нама најјаче чују.
Сви ви вечерас овдје присутни, као и наша браћа широм Црне Горе, који не пристају на понижења владајуће олигархије,  враћате вјеру у људе и непоколебљиви дух овог народа.
Истрајемо ли, трајаћемо!
/ На протесту за заштиту српског језика и ћирилице, Никшић, 2. децембар 2004. године /                    

Нема коментара:

Постави коментар