петак, 11. април 2014.

ДОДИЈЕЉЕНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ „УНИРЕКС”-а „ПЕЧАТ” и „ДУШАН КОСТИЋ”


РИЗНИЦЕ ЗНАЊА И ЉЕПОТЕ

У образложењу жирија за постхумну додјелу „Печата” Брајковићу стоји да је ријеч о пјеснику „који је знао да је стиху само топло и најтоплије кад о завичају проговори”. Настављајући вишегодишњу традицију додјела награда за најбоља објављена књижевна остварења, издавачка кућа „Унирекс” је додијелила угледне награде „Печат” за животно дјело и награде „Душан Костић” из области прозе, поезије, есејистике, публицистике и драме. Награда „Печат” ове године припала је академику др Душану Косовићу, академику Жарку Ђуровићу, проф. др Марку Вишићу и постхумно Драгомиру Брајковићу. Одлуку је донио жири у којем су радили др Наталија Брајковић, књижевник Милован Витезовић и Јанко Брајковић, књижевник, директор и власник „Унирекса”. Одлуку су донијели једногласно, након брижљивог разматрања преко стотину наслова из области прозе, поезије, есејистике, публицистике, драме.
Како стоји у образложењу награда „Печат” додјељује се др Косовићу јер је читаоцима понудио из своје богате ризнице сазнања искуство о разумијевању хаотичног лавиринта и неизвјесног постојања. А то искуство је од великог значаја, јер је дјело човјека од ума, пера и хуманости.
Академику Ђуровићу награда „Печат” припала је одлуком жирија због чињенице да је пишући модерну поезију, сачувао у њој разноликост тематских свјетова и наглашен лирски тоналитет.
Жири је одлучио да „Печат” додијели др Вишићу као једном од најбољих балканских преводилаца древних књижевних текстова. У образложењу жирија за постхумну додјелу „Печата" Брајковићу стоји да је ријеч о пјеснику „који је знао да је стиху само топло и најтоплије кад о завичају проговори. Перо је умочио у срце и све што је написао било је особено и препознатљиво, чувао је слово, завичај и човјека у њему”.
Додијељена је и Унирексова награда „Душан Костић”. Постхумно је припала Анђелку Рацковићу из Београда, за књигу „Дрино водо, нема га код куће”. Ова награда додијељена је и књижевнику Новици Ђурићу за дјело „Савиним стопама Лелејском гором”; књижевници Вишњи Косовић за књигу поезије „Бокешки видокруг”; др Софији Калезић-Ђуричковић за дјело „Поетика отуђености - студије и огледи”; проф. др Драгану Копривици за књигу драма „Један дан са фамилијом Киш”. Жири је одлучио да овом наградом овјенча и књижевника Војислава Мијушковића за књигу „Вилина вода”; пјесникињу Весну Оборину за књигу „На мосту”; Андрију Туфегџића за прозно дјело „Сексперт”; списатељку Љубицу Зековић за прозу „Давни мирис сјенокоса”. Наградом „Душан Костић” жири ће обрадовати и пјесника Миленка Вица за књигу „Жеђ на Атлантику”, као и Дражена Главатовића за првијенац „Мрзим што те волим”. Награде ће бити уручене уз пригодни програм, крајем марта 2013. године.
Д.З.
ДАН, Култура, 28. децембар 2012. године

НОВИЦИ ЂУРИЋУ НАГРАДА "ДУШАН КОСТИЋ"
Књижевна награда "Душан Костић", издавачке куће "Унирекс", додијељена је књизи прозе "Савиним стопама Лелејском гором", аутора Новице Ђурића. То је још једна од бројних награда којима су окићена издања Књижевне задруге Српског народног вијећа која је издавач и ове Ђурићеве награђене књиге.
Саопштење жирија за традиционалне награде „Унирекса“ преносимо интегрално:
Саопштење жирија за традиционалне награде ИП „Унирекс“
ДОБИТНИЦИ УНИРЕКСОВИХ НАГРАДА
„ПЕЧАТ“ И „ДУШАН КОСТИЋ“
(за животно дјело, прозу, поезију, есејистику,
публицистику и драму)
Настављајући вишегодишњу традицију додјела награда за најбоља објављена књижевна остварења, Издавачка кућа „Унирекс“ је додијелила угледне награде „Печат“ за животно дјело и награде „Душан Костић“ из области прозе, поезије, есејистике, публицистике, драме…
Чланови „Унирексовог“ жирија у саставу: др Наталија Брајковић, књижевник Милован Витезовић и Јанко Брајковић, књижевник, директор и власник „Унирекс“-а, послије брижљивог разматрања преко стотину наслова из области прозе, поезије, есејистике, публицистике, драме… једногласно су одлучили да се награде „Печат“ и „Душан Костић“ додијели измешу осталих сљедећим ауторима:
             Новици Ђурићу, др Душану Косовићу из Њујорка, академику Жарку Ђуровићу, постхумно пјеснику Драгомиру Брајковићу и пјесникињи Вишњи Косовић.
Академик Жарко Ђуровић и Новица Ђурић
Новица Ђурић и Вишња Косовић
Награда Печатдодјељује се академику др Душану Косовићу из Њујорка, за животно дјело.
Објављивање Изабраних дјела (1-5) у издању издавачке куће „Чигоја“ из Београда академика др Душана Косовића, прворазредни је издавачки и културни догађај. Његове књиге: Трагови, Стрес, Психоанализа Карен Хорнај, Записи и На обали наде свједоче о неспокојном интелектуалцу, научнику и љекару коме је стало да се одреди према неодређеној савремености, да проникне у њене тајне и да образложи своју визију свијета и своје разумијевање човјека. Мудри академик др Душан Косовић понудио је из своје богате ризнице сазнања искуство о разумијевању хаотичног лавиринта и неизвјесног постојања. А то искуство је од великог значаја, јер је дјело човјека од ума, пера и хуманости. То су били крунски разлог због чега му је жири додијелио ову награду.
Награда Печатдодјељује се књижевнику академику Жарку Ђуровићу за животно дјело. Жарко Ђуровић припада првој групи послијератних писаца који су писали модерну поезију, сачувавши у њој разноликости тематских свјетова и наглашен лирски тоналитет. Па и сада у позним годинама, одржао је жељену скалу модерности, свјеж језик и вишезначност унутрашњег свијета, издвајајући се том особеношћу за све вријеме бављења литературом разних жанровских кругова – поезијом, прозом, књижевном критиком и есејистиком, путописом и писањем за дјецу и младе.
Објавио је до сада преко 60 књига из наведених области, које је књижевна критика оцијенила као стваралаштво високог домета. О њему и његовом богатом и разноврсном дјелу написано је десетине огледа, студија, есеја и рецензија. Објавио је преко 3000 библиографских јединица, међу којима доминантно мјесто припада текстовима из књижевности и културе.
Издавачка кућа „Унирекс“ је 1994. године објавила Изабрана дјела (1-4) Жарка Ђуровића, и 1998. Изабрана дјела (1-5), као петнаестак других књижевних дјела.
С обзиром на вриједност и богат књижевни опус, Жири је овог аутора наградио наградом „Печат“ за животно дјело.
Награда Печатпостхумно се додјељује за животно дјело пјеснику Драгомиру Брајковићу. Ријеч је о пјеснику који је богатом стваралачком опусу са близу 40 објављених књига омеђио вјекове. Знао је да је стиху само топло и најтоплије кад о завичају проговори. Перо је умочио у срце и све што је написао било је особено и препознатљиво, чувао је слово, завичај и човјека у њему. Вријеме га је затекло да поново оловком свједочи, повезујући она стара и нова предања о вјери у ријечи, о вјери у човјека, о вјери у вјеру…
Скоро да нема пјесника коме је и ово јуче и ово данас било потаман. Разлоге свих патњи, туга и несреће народа свог, Брајковић је покушавао објаснити кроз предсказања и биљеге, вјерујући да ће овај данашњи кијамет, ова љепота која није без неке, нестати у сјају молитвених свијећа и да кад год звона да зазвоне, звоне на вакат. Брајковић је стиховима признао да је и сам ко свијећа „говорио и сагоријевао“ да се сасвим не угаси, како оно што збори не буде бадава и не оде у вјетар. Да остане у стиховима, у темељима храма, да потомцима свијетли, да им грије душу и да на вјечном пламену и своје свијеће зажежу.
Награда Душан Костићдодјељује се књижевнику Новици Ђурићу за дјело Савиним стопама Лелејском гором. Обичан живот је сцена са које је црпио теме за своје бриљантне приче. Књига је креирана уз мноштво егзактних података и чињеница о људима, њиховим дјелима, стварима, догађајима. Књига садржи 22 приче и заиста дјелује цјеловито и свјеже, готово као својеврсно откровење у поднебљу, гдје се данас више пјева него приповиједа. Између осталог, Новица Ђурић је сјајан сликар људских душа, он то ради лагано и готово маестрално. Ријеч му је снажна, импресивна и зрела. Ово су приче које причају саме за себе.
(Извод из текста објављеног на порталу Srpskenovinecg.com, 28. децембра 2012. године )
 
Политика, култура, 13.10.2013. године
Наталија Брајковић уручује награду Новици Ђурићу

Књижевницима и научницима уручене Унирексове награде
СИМБОЛ НАШЕГ ИЗДАВАШТВА
Свечано уручење награда Унирекса, једне од најстаријих и најпознатијих црногорских издавачких кућа, одржана је прексиноћ у препуној мултимедијалној сали подгоричког Културно-информативног центра „Будо Томовић”. Одлуку о наградама донио је трочлани жири који су чинили књижевник Милован Витезовић, предсједник и чланови Јанко Брајковић, власник Унирекса и др Наталија Брајковић.
Награда за животно дјело „Печат” припала је академику др Душану Косовићу, академику Жарку Ђуровићу, проф. др Марку Вишићу и постхумно пјеснику Драгомиру Брајковићу.
Новоустановљена регионална награда „Златни пеликан”, коју Унирекс додјељује заједно са Јаниксом, припала је проф. др Лидији Томић, за књигу „Пут у свијет прозе”, Перивоју Поповићу за роман „Бијела омча” и Вукићу Гару Брајковићу за књигу поезије „Мајчина суза”.
Новица и Милица Ђурић
  Награда „Душан Костић” одлуком жирија припала је Новици Ђурићу, Вишњи Косовић, др Софији Калезић – Ђуричковић, проф. др Драгану Копривици, Војиславу Мијушковићу, Андрији Туфегџићу, Весни Оборини, Љубици Зековић, Миленку Вицу, Дражену Главатовићу и постхумно Анђелку Рацковићу.
Обраћање Витезовића лауреатима, који није присуствовао додјели, прочитао је књижевник Перивоје Поповић, који је водио ову свечаност.
- Ви сте наш овогодишњи понос и жири савјесно и часно стоји иза ових одлука. Ви сте свјетлост у нашим очима и у тој свјетлости са поносом примите ова признања. Нека моје одсуство, које је због више силе, сем мога жала што нисам са вама, ни у чему не умањи вашу радост награђених, радост присутних, радост ваших пријатеља и пријатеља књижевних и научних подухвата и достигнућа. Ово јесу Унирексове награде, али њима вам највише захваљује народ којем припадате и чијој култури својим дјелима дајете допринос – поручио је Витезовић.
Перивоје Поповић је подсјетио да Унирекс егзистира више од четири деценије на изузетно захтјевној издавачкој сцени, „што довољно говори о квалитету и високој естетици као битним одредницама које карактеришу ово издавачко предузеће”.
- Имајући прије свега јасну уређивачку концепцију, одговоран однос према читаоцима, захтјевност и пробирљивост читалачких укуса, Унирекс је успио не само да се избори, већ и да се одржи у самом врху љествице реномираних издавача – рекао је Поповић. За то је, како је нагласио, најзаслужнији директор и власник ове куће Јанко Брајковић, који објављује литературу која садржи најбитније ознаке високих књижевних вриједности, о чему свједочи преко 5.000 наслова из разних области.
Церемонији додјеле изостали су академик Косовић у чије име је награду примио члан породице, др Вишић коме ће награда бити уручена накнадно; породица пјесника Драгомира Брајковића којој ће признање бити уручено на Београдском сајму књига, и Вицо коме ће награда бити уручена накнадно. У Рацковићево име награду је примила породица.
Академик Жарко Ђуровић је, обраћајући се у име лауреата, истакао да је с обзиром на његове године награда част, а не подстицај.
- Рећи ћу вам нешто о ријечима – ми смо власници ријечи. Може се радити с циглом, а то знам јер сам био и зидар, али је посао с ријечима, са „зидањем” смисла много тежи. Цигла се може само једанпут поставити и да добије симетрију, а ријечи не морају имати тај лежај. Ријечи морају мијењати лежај, јер се мијења смисао онога што се казује. Што је ријеч? То су врата која отварају биће спознаје, и зато се ми окрећемо ријечима као исходу који ће објаснити субјект. Јер, поезија и литература немају другог свијета до свијета субјекта. Само је субјект важан, а објект ће се наћи сам по себи – рекао је академик Ђуровић. Он је прочитао и своју пјесму „Кожа” коју је написао прије 50 година, а која је још актуелна.
Детаљ са додјеле награде
Публици су се након додјеле награда обратили стиховима или читањем дијелова своје прозе Новица Ђурић, који је похвалио и културну рубрику „Дана” која је увијек отворена за књижевнике и промоцију њихових дјела; др Лидија Томић, др Драган Копривица, Љубица Зековић, Вукић Гаро Брајковић, Весна Оборина, Дражен Главатовић, Андрија Туфегџић, Војислав Мијушковић, Перивоје Поповић и др Софија Калезић – Ђуричковић.
Награде су додијељене и писцима који нијесу објавили књиге за Унирекс, али су то вриједношћу дјела заслужили.
Ж.Ј.
ДАН, Култура, (извод), 10. децембар 2013. године


Нема коментара:

Постави коментар