понедељак, 21. април 2014.

БИЗАРНИ СВИЈЕТ ХОДОЧАСНИКА



ОД ЧЕСТИЦА ГРАДИ ЧОВЈЕКА
Није за живота једноставно и лако стати између двије ријечи, а камо ли читав живот посветити реченици, односно, слики или цртежу. Бити гдје други доспјети неће -јесте моћ Богом дана, нешто што се не дотиче рукама. нешто гдје допиру само умом обдарени.
Сликари и јесу бића чијим венама теку небеске честице, чији дамари иду увијек испред времена, чије нити затрепере над оним што обичним смртницима и није могуће уочити
Сликарство и јесте умјетност која нема вријеме трајања ако у сликарском "вијеку сликар осгвари дјело о којем ће тек након њега говорити.
А промишљати сликарсто Божидара Павићевића Зодијака јесте одиста изазов. Свидјело се то некоме или не, колико га год мјерили, мјеркали, вагали сваки његов потез, он је успио да осигура вриједност свом дјелу у овом вијеку, у то сам од поодавно сигуран.
Његово сликарство јесте лавиринт замки, у којем се загуби поглед, душа, цио човјек .Он једино зна да тамо зађе и из њега поново одлази у неке нове непознате предјеле.
Божове слике, посебоно цртежи су његови издајници срца који откривају свађе, препирке неспоразуме, ломове, патње, интимне и искрене исповијести у тренуцима када је једино моћан и снажан сам са собом да проговори. То стање повјеравања цртежу је преломни тренутак у Павићевићевом сликарсгву.
Он нити паганске и православне митологије тка пустоловинама сопствене и несреће свога Народа, из које спашава луде сенке, стварајући слике, цртеже, увијек занимљиве, препознатљиве а тиме и велике. Све је доживљено, догодило се или ће се десити.
Оно што га чини особеним сликаром јесте његова снага, непоколебљив и стечени имуниет према свим сликарским правцима којима по сваку цијену желе стићи. припадати, многи умјетници, почев од трансавангардне до постмодерне. Стога му је и пошло за руком да створи бизарни свијет на ивици фантазије и стварносги.
Свестан духа пролазности Божидар жури да пером и кичицом, уреже сва проклетства и судбине.
Поред сликарске разноликости, тематских цјелина попут циклуса "Нагасаки" и "Срушени свијет" треба нагласити сликареу меморију из које су произашли читави свијетови, страдања, проклетства која откривају другу страну овог и најављују будуће доба. Рекло би се да његов цртеж "Корак" најбоље свједочи о томе.
Божидар Павићевић Зодијак је сликар прецизног иртежа, без обзира што на бројним цртежима засјене јаки колористички тонови. Управо тај цртеж, непобитни доказ сваког истинског и великог сликара, чини Зодијака умјетником аутентичног лирског говора, провокатором кичице, путником који је овјековјечио своје ходочашће у безвријеме и смрт, између стварног и могућег.
Ова изложба слика Павићевића је не само допуна његове интелектуалне, сликарске, људске, осматрачнице са које се уздигао изнад нас видео и нама подарио, оно доба у које могу и стижу само Божја дјеца. А он свакако јесте не само прихваћен, већ и цијењен члан те велике породице.
Нека и даље из тог свијета свемира од честица гради човјека, узиђује га у своје сликарске зидине и заједно са њима постане вјечност.
/ Новица Ђурић отварајући изложбу Божидара Павићевића Зодијака, Галерија умјетничке колоније, Даниловград 1996.године /

Нема коментара:

Постави коментар