четвртак, 12. јун 2014.

ПОЕТСКО ВЕЧЕ НОВИЦЕ ЂУРИЋА



МАТИЦЕ СРПСКЕ – ДРУШТВО ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ

ПОЕТСКО ВЕЧЕ НОВИЦЕ ЂУРИЋА

Учествују:
Ђорђе Брујић
Милица Краљ
Новица Ђурић
Књижара Матице српске
Четвртак, 12. јун у 20:00 сати
               Представљање пјесничке збирке Новице Ђурића „Бос по речима“ Издавачког центра Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. 
                Новица Ђурић овогодишњи је добитник најугледнијег књижевног признања у Црној Гори – награде „Марко Миљанов“ Удружења књижевника Црне Горе за књигу „Роман ти причам“. Добитник награде „Златно перо Русије (2010) коју додељује Савез писаца Русије и Фонд руске писмености, као и награде „Печат Унирекса“ и бројних значјаних новинарских признања.
                Новица Ђурић, рођен је 1956. године у Дријенку код Колашина.
                Објавио је књиге пјесама: Трагом живота , Узалудна врата, Дрво у тами, Страх од сличности, Кућни тамничарБожја деца (избор), Јави ми да сам жив, Невјерно срце, Милица словарица ( књига песама за децу); књига прозе: Светлост и сенке под Ловћеном, Десанка Максимовић – жена која је само волела,  Савиним стопама – Лелјском гором, приредио: Вуко – мит који се сам уздигао ( о Вукашину Вуку Вукчевићу), Од обећања до испуњења, Мој разговор са њима( интервјуи).
                Заступљен је у антологијским и панорамским изборима. Пјесме су му превођене на италијански, руски, бугарски и македонски језик.
Предсједник је Удружења новинара Црне Горе и дописник Политике.
 О књизи „Бос по речима“: Ђурићева лирска материја садржи три области: религијску, породичну, љубавну. Бог је, исто, род, близак као остале песничке иконе − светитеља и родитеља, владика и историјских фигура из вере као врсте завичаја. Интонација Ђурићевих песама благо је осенчена мислима нашег савременика патријарха Павла, у којима бруји благослов претходника и потомака. (...) Лирском сентенцом „Љубав је једини / бесмртни певач“ започињу песме љубавних тема. Љубавни и породични мотиви имају исти емотивни капацитет, а у изразу преовлађује управни говор, обојен драмским (дијалошким-монолошким) сентиментом. Љубав интонира низ лирских реминисценција на „породично време“, емотивност и дух („Опет тихи и малени“) − свет који је Новица Ђурић на прозни начин артикулисао у књизи „Роман ти причам“. (...) Индикативна је песма „Очима по речима“. Са поетичком нијансом, она се односи на шире схваћени поступак. У микро-простору, „у крајичку собице“, песник сучељава светлост и реч. Антиципирањем оксиморона сугерише се емотивни однос према речи као таквој, према говору и песништву као особини живота. Тако се приближавамо иронији идиома у наслову „Бос по речима“. (Драган Лакићевић, „Дан као мит − вера као завичај“, у: Н. Ђурић, Бос по речима, Матица српска − Друштво чланова у Црној Гори, Никшић, 2014.)
               

Нема коментара:

Постави коментар