четвртак, 30. јун 2016.

Ђурић у Антологији европске приче

Новица Ђурић
У Антологији „Дарови европске приче“ са двије приче заступљен је књижевник Новица Ђурић из Подгорице. Уз Ђурића са једном причом из Црне Горе заступљен је још само писац Слободан Бошковић који живи у Репубици Српској.

Антологија на преко петсто страна уврстила је приче и аутора из: Чешке, Енглеске, Француске, Италије, Израела, Мађарске, Македоније, Њемачке, Пољске, Русије, Словачке, Словеније, Србије и Републике Српске, Украјине и Рома.


“Замисао ове антологије има своју одредницу – „Дарови европске приче“ и не претендује да буде антологија у класичном смислу. Антологија окупља педесетак аутора из више европских земаља. Углавном су заступљени аутори народа који су некада живјели у Босни и Херцеговини у оквиру држава; Аустро-Угарске монархије и двију Југославија чији потомци и данас живе у њој, чији се језици чују и говоре, а пјесме и приче преносе на тим језицима. Али ту су приче и неких других народа који су имали директан или посредан утицај на културу и традицију, имају је и данас”, написао је у предговору Здравко Кецман.
“Не тако давно, пише Кецман, посебну улогу је имао француски језик и култура. Руски језик, али и прича и поезија већ одавно су се удомаћили у живот српског, али и других славенских народа. Нема сумње да је Европа посебан културолошки континент. Овај избор има посебну улогу; домаћити језик народа. Језик на којем је прича написана, а затим у преводу доступна свима другима...”.
Тим који је реализовао ову јединствену и вриједну књигу је: главни и одговорни уредник и приређивач Здравко Кецман, оперативни уредник Марија Грбић, и редакциони одбор Ева Липска (Пољска), Фиона Сампсон (Енглеска), Јуриј Нипочоренко (Русија), Бисерка Рајчић (Србија), Миленко Стојичић (РС/БиХ), Марија Грбић (РС/БиХ, Словенија), Јуриј Худолин (Словенија). Издавачи Антологије су Кућа поезије – Бања Лука, Друштво Словенаца Републике Српске Триглав – Бања Лука. Ово вриједно дјело објављено је захваљујући помоћи Владе Републике Словеније и Министарства просвјете и културе Републике Српске.
На крају Антологије су објављени изводи из биографија свих аутора.

http://www.srpskenovinecg.com/kultura/knjizevnost/44371-duric-u-antologiji-evropske-price

Нема коментара:

Постави коментар