понедељак, 13. јун 2016.

Сибир - Ђурићу уручена награда “Цар-риба”



Књижевник Новица Ђурић, иначе предсједник Удружења књижевника Црне Горе, био је у Сибиру на позив Митрополита Сибирског Пантелејмона, да прими књижевну награду “Цар-риба” коју су му крајем прошле године додијелили  Међународни културни центар и издавачка кућа „Краснјарское Воскресение“. 
           Организациони одбор Међународног просветног скупа “Словенска Душа” и Двадесетог јубиларног фестивала умјетности који се од 3. до 5. маја 2016. одржао у сибирском граду Краснојарск позвали су Ђурића да буде учесник ова два највећа фестивала која се одржавају у Руској федерацији.
            Поред међународне награде – медаље „Цар-риба за заслуге у области зближавања култура, умјетности, новинарског стваралаштва народа Русије и балканских земаља, Ђурић је прошле године добио и Међународну књижевну награду за књижевност „Златно перо Русије“ које му је додијелио Савез писаца Русије и Орден „Херој рада,
            О каквим се признањима ради довољно говори податак из званичног саопштења жирија да је Ђурић „Златно перо Русије“ добио у конкуренцији више од 25.000 учесника из 75 земаља.

Митрополита Сибирски Пантелејмон у својој резиденцији примио је Ђурића

Виолета, Митрополит и Ђурић
За медије Ђурић је изјавио да је позив признање коме се није надао, посебно што је то позив, осим писаца и других “културњака” великог и далеког Сибира, “најприје благослов који сви тражимо од божјих изасланика на земљи, посебно када га шаље Његово Високопреосвештенство Митрополит свесибирски, господин Пантелејмон”.

Ђурић се уписује у књигу утисака почасних грађана


Награду Ђурићу уручио је директор архијрејског образовног центра Краснојарск, Андреј Бардаков
У писму захвалности митрополиту Ђурић је, између осталог, написао:
            “Вашим позивом поново сте потвдили да су Црна Гора и Русија род рођени још од времена Светог Петра Цетињског. Неизмјерно Вам хвала што сте позвали раба Божјег, мене грешног и прегрешног да свједочим и принесем једно зрно соли, оно којим је Син Божји посолио стадо своје. Нијесу ријечи довољно моћне да Вам искажем захвалност на позиву, јер на обичне ријечи сада немам право. Осјећам једино како срце диктира свако слово захвалности и како се моли Богу да живите у здрављу на радост свих – Руса, Срба, Црногораца, свих над чијом је главом положен крст”.

Ђурић на споменику Виктора Астафијева писца романа “Цар риба”
 

Бардаков, Ђурић и књижевник, преводилац, новинар Сергеј Шчеглов 

Ђурић на једној од конференција за новинаре - Краснојарск

Нема коментара:

Постави коментар