субота, 14. март 2015.

Новица Ђурић на челу УКЦГ



На Скупштини Удружења књижевника Црне Горе изабрано ново руководство. Писци не смеју да се деле по подобности, поготово ако пишу ћирилицом, рекао је нови председник


Ђурић најављује борбу за просперитет УКЦГ
НОВИЦА Ђурић је нови председник Удружења књижевника Црне Горе. На ово место кандидовали су га богато стваралаштво и заступљеност у антологијским и панорамским изборима. Песме су му превођене на италијански, руски, бугарски и македонски језик.
У том послу "асистираће" му потпредседници Милица Бакрач, Веселин Ракчевић и секретар Александар Ћуковић. Догађају је присуствовао и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је редовни члан удружења.
- Бити председник Удружења књижевника је не само част, већ и огромна обавеза. Протеклих деценија много тога остало је започето, а недовршено. Много тога није урађено, када се ради о слободи стваралаштва, статусу писца и књиге, ауторским хонорарима, имовини удружења, као и о социјално-материјалном осигурању - истакао је Ђурић.
Обавиће се правни послови око статутарног прилагођавања важећим законским прописима, а онда, на основу норми тражити средства која припадају овом, као и другим удружењима која се финансирају из буџета.
- Држава не сме да прави дискриминацију, финансирајући једно удружење, а друго не, без ваљаног разлога. Зашто нема, например, новца за вишедеценијски часопис "Стварање", а има за "Арт" и слична гласила?
Ђурић је нагласио да нико више не сме да дели писце на "подобне" и "неподобне", поготово ако се узима за један од критеријума за дисквалификацију писање ћирилицом.
- Зато ће УКЦГ радити на рехабилитацији својих неправедно запостављених колега, од којих су многи покојни. Да се живи писци заштите, излазе њихови часописи, опет формира издавачка делатност, па и врати бесправно одузета имовина, као што је то случај са срушеном кућом на Немањином граду, упркос правно ваљаној документацији да је Удружење власник и некретнине и узурпираног плаца. Таквих случајева има још, попут некретнина на Ријеци Црнојевића, у Херцег Новом... - најавио је Ђурић.
Новица Ђурић је добитник многобројних књижевних награда, али и највећих новинарских признања. Председник је Удружења новинара Црне Горе и дописник "Политике" из Подгорице.
УДРУЖЕЊЕ УЗ ЏОМИЋА
Скупштина је затражила да се ново руководство званично обрати јавности и властима с поруком протеста због прогона члана овог Удружења протојереја-ставрофора Велибора Џомића. Удружење тражи и укидање аката због којих је он принуђен да буде далеко и од породице и од своје Подгорице.


„Вечерње НОВОСТИ“             В. КАДИЋ | 14. март 2015.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар