петак, 23. децембар 2016.

Пјеснички и новинарски златовез Миша Трипковића



Овај пјеснички помен, мом пријатељу писцу и новинару Мидрагу Мишу Трипковићу намјерно сјенчим његовом новинарском златовезу.
            Мишо је био вишегодишњи новинар, репортер и колумниста дневног листа „Побједе“, и  „Дан-а“. За цјелокупан новинарски опус и креативан рукопис, којим је, на особен књижевно-есејистички, еристички и пјеснички начин обиљежио странице црногорског новинарства, што је крунисано наградом за животно дјело Савеза новинара Србије и Црне Горе .
             Супериорношћу мишљења и брижљиво-заводљивом језичком артикулацијом, Миодраг Трипковић је - поготово својом колумном „Ноћна Светиљка“ коју је скоро двије деценије исписивао на страницама „Побједе“, а једно вријеме и у дневнику „Дан“ - одвео је своје читаоце иза границе чудесног, у оне предјеле гдје се животно и књижевно стапају и постају једино могућа прича, властитом крвљу исписана суштина.
            Трипковић као пјесник, есејист, полемичар, репортер, новинар и колумниста, својим особеним рукописом био је присутан преко пет деценија у „историји“ новинарства Србије и Црне Горе.
            Новинарску каријеру Трипковић је започео крајем шездесетих, као сарадник београдске „Младости“, „Студента“, „Омладинског покрета“, Радио-Титограда, „Побједе“...
            Његово име је, такође, неизоставно везано и за црногорску новинску репортажу, кроз признате и још увијек памтљиве приче из рубрике „Репортерски записи“.
            Мишове репортаже одавно су ушле у антологијске изборе црногорског новинарства а његова књига репортажних записа ДОРУЧАК НА АДИ у годишњим анкетама „Вечерњих новости“ и „Борбе“ била је проглашена за један од најзначајнијих културних догађаја на црногорској културној сцени, осамдесетих, односно деведесетих година прошлог вијека.
            Ко није писао за новине из броја у број тешко може схватити кроз какве је све суноврате Миодраг Трипковић пронео чист образ и доказао се као вјерни свједок времена у ком је из пера изливао свако слово завјештавајући га онима којима је до части новинарске професије.
            Само подсећања ради, Трипковић је аутор десетак њига поезије, прозе, репортажа... Као писац заступљен је у двадесетак  антологија и превођен на више језика.
            За досадашњи новинарски рад награђиван је више пута – двије годишње награде УНЦГ, као и награде за репортажу „Бошко Пушоњић“.
            А вечерас његове колеге - пјсници одају му још једно, можда највеће признање – вјечни незаборав
                                                                                                                             Новица Ђурић

Слово љубави и поштовања за Миша Трипковића

    Трибина “Ријеч“ УКЦГ с поштовањем и љубављу и осећањем великог губитка, организовала је вече посвећено истакнутом књижевнику Миодрагу Мишу Трипковићу који је недавно изненада преминуо.
            Миодраг Мишо Трипковић рођен је 1. јуна 1947.године у Подгорици.
            О великом песнику и пријатељу Мишу Трипковићу и орфејској снази његовог песништва говорили су књижевници Новица Ђурић, председник УКЦГ, Ранко Јововић, Веселин Ракчевић, Илија Лакушић, Милутин Мићовић, Перивоје Поповић, Бећир Вуковић и Милица Краљ, уредница Трибине “Ријеч“ УКЦГ.
Вече је одржано у четвртак 22. децембра у 19 часова у Духовном центру “Симеон Мироточиви“ на Немањиној обали, Предград 31.

Нема коментара:

Постави коментар