уторак, 13. децембар 2016.

РУСКА РИЈЕЧ је под великом сумњом



Ријеч. Та моћ где год да се изговори или запише одазива се – са новинских хартија, страница књига... Не да се прескочити као ни она која се чује са таласа радија или телевизије... Онда се ријеч наших крстача преселила у литературу да не кажем у новинске ступце. Е, управо та Ријеч код православних народа – Нас, Руса и Срба најдуже траје умолитвена и онда када јој се добро не пише.
 
Новица Ђурић
А „Ријеч“ која се представила читаоцима „Дана“ донијела је дах Велике Русије, која никада није била мала, јер у литератури, умјетности Она је изнад свих.
            РУСКА РИЈЕЧ има посебну тежину у вријеме кад се „исправљају погрешке“ Светог Петра Цетињског који „није имао снаге“ да Русе прогласи за Трусе и да им, у онај вакат, припријети санкцијама. У оно вријеме када смо имали моћну флоту и на тоне бацали хране. Данас када имамо све осим петровићевске мудрости и прагматичности РУСКА РИЈЕЧ је под великом сумњом. О њој ће тек да се чује. Још увијек није ухапшена, али чујем да је извиђање у току.
            Ускоро се очекује да тај културни мисионар од посебног значаја за сваког здравомислећег Црногорца, односно Србина у Црној Гори, буде ухапшен. Ништа му друго не преостаје већ да прихвати институт признања кривице, призна да је културни мисионар, да објављује значајне прилоге  – поезију, прозу, најзначајнија збивања из области филма, музике ...
            Шта ће то нама када је једина брига значајне „елите“ неталената да уђе у Европску унију и беспризорну НАТО алијансу, јер ће тада „свет“ признати како су постали велики умјетници и да су то увијек и били али њховој ријечи нијесу дали да извири „империјалистички“ Београд и Москва, али су зато њихова дјела изложена на Тргу Бана Јелачића!
            РУСКА РИЈЕЧ и њима је понуђена као  одабрано штиво из земље  књижевних великана да се посвете и просвете.
            Искрено, ДАН је на најбољи и најкорјиснији начин даривао све грађене Црне Горе, посебно оне којима је култура основно штиво. Хвала Му!

/ Изјава за ДАН ( Култура - 11,12,2016. ), предсједника Удружења књижевника Црне Гпоре, Новице Ђурића /


Нема коментара:

Постави коментар