четвртак, 22. јануар 2015.

ЗАПИШИ ДОК ЧИТАШ Зашто је Варнава заноћио у пјесмама



Нове књиге


Пише: Новица ЂУРИЋ

/ СИН УТЈЕХЕ СРПСКЕ ЦРКВЕ, пјесме о патријарху Варнави, изабрао и приредио - Добрило Аранитовић,  Књижевна задруга Српског народног вијећа, Подгорица и Српски културни центар „Патријарх Варнава“, Пљевља, 2014. године  /

Када сте Божји изасланик, радите и творите по Његовој вољи, љубите и сабирате браћу своју, чините добра дјела, крепите немоћне и даривате осиромашене, односно увијек свим својим дјеловањем народу сте од користи, онда један такав божији угодник какав је патријарх Варнава, родом из Пљеваља, постао је инспирација пјесницима, односно писцима тога доба. А у овој књизи, „Син утјехе српске цркве“ – пјесме о патријарху Варнави, то је записано.
            А како је био поштован и удостојен међу свештенством, паством, послужићу се једним цитатом из рецензије академика Љубомира Зуковића, који пише:
            „...Није случајно што готово сви који, одушевљено, понекад и загрцнуто, настоје да својим стиховима изразе дивљење његовој личности и захвалност за све оно што за цркву и народ чини то испољавају тако што га упоређују са највећим српским светитељем и првим архијепископом независне српске цркве, Светим Савом...“
            А када се пажљиво прочитају пјесме посвећене Варнави онда се стиче утисак да су, ако не цијеле пјесме, онда бар поједини стихови настајали, исписивани онако како су настајале све народне пјесме – наши вјечни видокази.
            И пјесници који су исписивали пјесме о патријарху Варнави, као и он сам, пјевали су о слози међу српском браћом, оној која је увијек на ивици ножа, и никако да склизне и умирови се као вјечна слога. А да је било слоге докле је допирала ријеч и тамњаница патријарха Варнаве записао је народ сузом и тугом на његовом упокојењу. Ево како то опјева Павле Милошевић у пјесми „Патријарх Варнава“.
            „...Тужан народ плаче, сузе лије око
                 Скамењени уздах рони се дубоко.
                 -----------------------------------------
                 Сиротиња худа Патријарха хвали,
                 И смирена лица воштанице пали.
                 -----------------------------------------
                 Поздрављају плачем мученичку главу,
                 Поборника смјелог, Великог Варнаву...“


Нема коментара:

Постави коментар