четвртак, 1. фебруар 2018.

МИОДРАГ БУЛАТОВИЋ И ДРАГАН РАДУЛОВИЋ



 
Драган Радуловић, дар Новици Ђурићу, Титоград, 20.10.1986. године на сједници УК ЦГ
Трагајући за списима из оног вијека, прелиставајући неке старе рукописе, мада искрено и не знадох шта конкретно тражих, „испадоше разне и скоро заборављене фотографије, оне у незамењивој црно-бијелој техници.
            И отварајући једну по једну фасциклу, ређах бројне папире о познатој „Љубљанској драми“ када је Централни комитет Савеза комуниста Црне Горе и Општински комитет тражили да писци из Црне Горе не подрже Миодрага Булатовића Була за председника Савеза писаца Југославије који је на то место требало да буде изабран у Љубљани.
            Против ставова највећих партијских органа био је значајан број писаца, чланова удружења писаца Црне Горе, којима је на разне начине пријећено комитетима, секретаријатима извршним и извршиоцима, радним мјестима, а члановима комунистичке организације да ће из ње летјети као кофери.
            Вјерујем да ће књига о том времену и дешавањима у организацији писаца не само Црне Горе бити један од мојих нових рукописа.

Само да би се вјеровало претходним реченицама, ево једног кратког цитата из Оцена и ставова о стању у Удружењу:
            „Група чланова Удружења, која је подржала кандидатуру Булатовића (Миодрага прим. Н.Ђ.), захваљујући опортунизму великог броја чланова СК, индолетности неких општинских конференција ССРН, у првом реду Титограда, чија секција даје три петине делегата, добила је простор за политичко дјеловање са неприхватљивих позиција и успјела да обезбиједи већину у делегатској скупштини...“
            А на документу Секретаријату актива писаца, дивни човјек и дјечји пјесник Драган Радуловић подари ми пар стихова и један лијеп цртеж који ми сам вирну из повеће архиве.
            У знак захвалности пјеснику и пријатељу који се приклонио Божјем сазвежђу објављујем ових пар реченица уз његово златодарје.
            Радујем се што се овај дар јави и подсјети ме на пријатеље.
 



Нема коментара:

Постави коментар