недеља, 21. јануар 2018.

НИ СУДИТИ РАНО, НИ БРАНИТИ ПРЕКАСНО


Говорим све ово овдје на темељима светих Симеона и Саве, на Немањином граду, разименованом и разграђеном, обурданом као што вјековима обурдавају најбјељију и насвјетлију кулу Косовску, ону која је била видиковац и стражарница за сваког Србина и Црногорца на Косову и Метохији који проговараху и одазиваху се капом црногорском и заклињаху Лазаревом клетвом.
                                                     
Новица Ђурић


Знали су Петровићи зашто је Косово и Метохија непроцењиво за православље па су своју паству учили како земља припада народу да би народ постојао и опстао на земљи родиљи и земљи плодиљи. И Господ је завјетовао да човјек мора остати у свој земљи како би земља била наша, како би сви наши домови сјали око Пећке патријаршије која најдуже памти и чија свјетлост с Божјом се милује.
И Косово је до времена оног страшног кад је обурдана капела цетињском Тајновидцу на Ловћену био праг сваке куће у Црној Гори,  највећа духовна и морална узданица, српско стабло чији је један коријен у Призрену, а други на Цетињу.

Како је то стабло све више развијало своје коријење ондашња комунистичка власт у Подгорици и ментори из Ватикана процијенили су да ће се Косово и Метохија најлакше срушити ако се прије тога сруши Његошева капелица.

Данас су у истом статусу, на истим мукама, и Његош и његово Косово и Метохија, чамују у страху и мраку надајући се да је велика Божја правда и да оно што су прађедови оставили унуцима, укрштено и освештано, не може било коме бити поклоњено, предато нити дато на управљање. Јер Косовом и Метохијом једино владају свијетли ратници. Свака Тајна вечера, сем оне Лазареве, је још једна тајна издаја без благослова наших светаца.

Не буде ли тако биће по оној Лазаревој: „Рђом капо док му је колена.“ Зато не треба судути рано, али ни бранити  када буде прекасно.

/ Ријеч на вечери Удружења Книжевника Црне Горе, трибина “Ријеч” Духовни центар „Симеон Мироточиви“ Немањина обала, у Подгорици, 18.01. 2018. /



Нема коментара:

Постави коментар