четвртак, 29. септембар 2016.

Храм и “Стварање” уздарје Св. Јовану Владимиру


Храм у Бару


Први пут у историји Црне Горе на њено тло ступио је Патријарх светога града Јерусалима и читаве Палестине у лику Блажењејшег господина Теофила III, који је у недељу, 25. септембра 2016. године началствовао свечаном Литургијом поводом освећења Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.
            Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару освештан је у недељу 25. септембра 2016. у присуству неколико хиљада верника из Црне Горе, земаља региона, Русије, Украјине, Бјелорусије...
Новица Ђурић и Будимир Дубак испред Храма Св. Јована Владимира у Бару

Храм су освештали и потом у њему служили свету литургију Његова светост патријарх јерусалимски Теофил Трећи, Његова светост патријарх српски Иринеј, архиепископ албански Анастасије, архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије, у присуству представника свих помјесних православних цркава – преко 50 архијереја, владика, митрополита из цијелог свијета. Освештање Саборног храма у Бару, у години јубилеја – 1.000 година од погубљења свеца, највећи је догађај у православљу у 2016. години. Благослов мајке Свих Цркава Јерусалимске Патријаршије и Светог града Јерусалима сабранима у Саборном храму у Бару пренео је Његова светост патријарх јерусалимски Теофил Трећи.
 
Његова светост патријарх јерусалимски Теофил Трећи и архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије са часописом "Стварање"


Ноћ уочи освештања патријарх јерусалимски Теофил посјетио је Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици гдје је за вријеме послужења добио на дар нови број часописа “Стварање” који му је уручио предсједник Удружења књижевника Црне Горе, Новица Ђурић. 
Писци Будимир Дубак, Новица Ђурић и Антоније Ђурић

Ријеч је о “Стварању” часопису Удружења књижевника Црне Горе који је поново покренут након што је 2012. године престао са излажењем. Обновљено „Стварање” посвећено је миленијуму од мученичке смрти првог српског светитеља Јована Владимира и 70-годишњици од оснивања УКЦГ и његовог књижевног часописа. Дакле, за ново „Стварање” се с правом може рећи – достојан великих јубилеја.
 
Будимир Дубак, Антоније Ђурић, -, архитекта, кнез Станко Црнојевић (бивши Махмут Бушатлија), вајар Драган Раденовић, пјесник Новица Ђурић и вајар Миодраг Живковић
Новица Ђурић и Антоније Ђурић
Предраг Поповић, Павле Брајовић, Новица Ђурић, Екрем Дуљевић, Будимир Дубак, Радомир Никчевић, Гано Мучић, Химо Ајковић, Маца Дубак, Јорета и Зоран Ајковић
Предраг Поповић, Новица Ђурић и Будимир Дубак
Пјесници Новица Ђурић и Радојица Радовић
Књижевници Новица Ђурић и Антоније Ђурић


Нема коментара:

Постави коментар