недеља, 6. март 2016.

СРПСКИ ПИСЦИ СУ ИЗБРИСАНИ СА СВИХ АДРЕСА



Ствараоци који се не изјашњавају да су Црногорци и нису били за приватну државу у којој ће бити понижени и обесправљени, немају се чему надати - сматра предсједник Удружења књижевника и Удружења новинара Црне Горе Новица Ђурић.
 

Разговарао: Тихомир БУРЗАНОВИЋ

ПОДГОРИЦА, 6. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Удружења књижевника и Удружења новинара Црне Горе Новица Ђурић упозорава да су српски писци избрисани са свих адреса и именика независне црногорске државе.

"Књижевна сцена у Црној Гори годинама је подијељена, а српски писци стварају `у баракама` и не живе животом достојним своје професије" - истиче Ђурић у интервјуу Срни.

Он оцјењује да српски писци већ трећу деценију преживљавају, понижени и непрочитани, мада су најбољи писци у Црној Гори, те да су прећутани од црногорских штампаних и електронских медија.

Ђурић наводи да "српске писце у свијету препознају по пјесмама, причама, романима, али их у Црној Гори покушавају прећутати само зато што не прихватају да буду оно што нису и што се не одричу Његошевске, односно Петровићевске Црне Горе".

"Ова власт и њени националисти праве будућност Црне Горе на изградњи националног идентитета само и искључиво Црногораца" - наглашава Ђурић.

Он црногорске писце назива "Покретом за подршку власти у кризним тренуцима" и истиче да управо ти и такви "класици" годинама добијају на стотине хиљада евра преко разних конкурса, а посебно Министарства за културу, у чијим комисијама за оцјену приспелих пројеката-дјела нема ниједног Србина.

"Ствараоци који се не изјашњавају да су Црногорци и нису били за приватну државу у којој ће бити понижени и обесправљени, немају се чему надати. Ја искрено вјерујем да ће у скоријој будћности почети нова сеоба Срба из Црне Горе" - упозорава Ђурић у изјави за Срну.

Оно што остане од књига српских писаца - биће спаљено, процјењује Ђурић и подсјећа да су то већ радили новинари државних медија прије двадесетак година, када су палили новине из Србије на Тргу Ивана Милутиновића "у срцу" Подгорице.

Ђурић поручује да Срби у Црној Гори треба да бране свој језик и треба да игноришу "трговце", који су "дебело" зарадили наводно бранећи Србе и борећи се за њихова права.

"Најважније је да то буду нови људи - млади, образовани, од ријечи, прагматични, они који ништа не обећавају а више раде како би сачували народ, његову вјеру, цркву, писмо, азбуку, језик... " - сматра Ђурић и појашњава:

"Ако не буде тако, у Црној Гори, због све чешћег набоја црногорског, и не само црногорског, национализма, неће бити сачувани темељи које су управо Срби поставили на највећи духовни, политички, мисаони, литерарни и државнички ниво".

Према његовој оцјени, Срби у Црној Гори "морају највише да држе до Његошевске Црне Горе, да је награђују, опјевавају и не дају било коме да је пороби".

Ђурић истиче да писци који су држали до своје вјере, писма и језика српског до појаве Књижевне задруге Српског народног вијећа - нису имали гдје да штампају књиге.

"Српски писци су хајдуци, који покоју књигу штампају код јатака. Да се није појавила Књижевна задруга - данас био постојао шлепер необјављених рукописа чиме би се поносили идеолози и литерарне скутоноше власти", сматра Ђурић.

Он наводи да је данашње новинарство у Црној Гори - "поданичко, рекеташко, непрофесионално, а даљински управљач је - најидеалнији уређивачки тим".

Постоје слободни новинари који носе слободну мисао, закључује Ђурић у интервјуу Срни, али указује да они мало гдје могу то да искажу, док се други слободоумни људи и не баве новинарством.
http://www.srna.rs/novosti/382255/srpski-pisci-su-izbrisani-sa-svih-adresa-.htm

Интервју објављен на АТВ БЛ

http://www.atvbl.com/duric-srpski-pisci-su-izbrisani-sa-svih-adresa-u-crnoj-gori/

Објавио ПРЕСС


 



Нема коментара:

Постави коментар