уторак, 15. фебруар 2022.

Ђурић: Црна Гора није мрвица, већ живи огањ

Повеља за животно дјело Удружења књижевника Србије уручена је писцу, предсједнику Удружења књижевника Црне Горе Новици Ђурићу, у Београду. Том приликом, на свечаности у Француској 7, награду је испред УКС лауреату уручио књижевник Видак М. Масловарић.
 
Новица Ђурић са Повељом за животно дјело Удружења књижевника Србије

Новица Ђурић с Повљом за животно дјело у УКС – Нема веће части, а она је постала ријетко признање, него када стигне глас да вам је додијељено признање за деценије књижевног рада од елитне институције каква је Удружење књижевника Србије. Колико је мени познато, ово признање до сада су из Црне Горе добили почивши академик Жарко Ђуровић и изванредни писац Миодраг Мијо Ћупић. Та чињеница довољно говори да се оно не додјељуе олако, већ временом процијеђено и пажљиво одабрано. Него, мало се ко у овој нашој полтички посвађаној, књижевно подијељеној, али даровитој Црној Гори, сјећа писца и њиховог материјалног статуса, а камо ли да га награди за оно што је вриједно и што ван граница проноси њено име. Црна Гора није мрвица, већ живи огањ, чијом се вратом већ деценијама играју дјеца док озбиљни људи пишу, читају и уживају у љепоти одабраних књига. Ријеч је жива мисао, а књиге подсједник, како је политика проскитани одрпанко који квари литературу. Ја пишем како не бих осиромашио себе што није само богатство једног човјека, већ цијеле језичке заједнице која израста из сваке генерације писаца - казао је приликом уручења, лауреат Новица Ђурић.
Он је истакао да је у Француској 7 било ријечи и о формирању јединствене књижевне организације за цијело српско говорно подручје. – Хоћемо да поново оснажимо скоро изблиједјела Вукова слова и да тако уазбучени под кров литературе окупимо све писце и из расијања. Очекујем да то буде на радост литературе, те да мрежу сумње и клевета неће бацати разни злобници. Наша моћ је и у њемачком Гетеу и нашим Његошу и Андрићу. Уосталом, и они су сјајем наше "Луче" препознавали "Знакове покрај пута" - казао је Ђурић.
Ускоро Библиографија Новица Ђурић рођен је 1956. године у Колашину. Објавио је низ дјела различитих жанрова. Добитник је бројних признања за свој књижевни и новинарски рад у земљи и иностранству. Заступљен је у неколико значајних антологија. Превођен је на италијански, руски, бугарски, шведски, арапски и македонски језик. Живи у Подгорици, гдје ради као новинар "Политике". Ускоро ће се из штампе појавити и Ђурићева Библиографија са близу 2.000 библиографских јединица.
http://www.srpskenovinecg.com/kultura/kultura/91326-djuric-crn-g-r-ni-rvic-v-c-zivi-g-nj

Нема коментара:

Постави коментар