уторак, 30. новембар 2021.

Ђурићу награда Српске духовне академије за животно дјело

 
      Раваничанин, Новици Ђурићу

Овогодишњи добитник престижне награде Српске духовне академије из Параћина “Раваничанин” за животно дјело је књижевник и новинар Новица Ђурић.

Српска духовна академија у Параћину основана је 2005. године у сарадњи са Удружењем књижевника Србије. Броји више од 100 чланова који су ствараоци из различитих сфера уметности, а који долазе из многобројних градова и места у Србији и региона.


“Раваничанин”

Од битке на Косову до Велике сеобе Срба, у манастиру Раваници су живели и писали, држали лучу писмености, духовности и културе, скромни монаси који су се потписивали као Раваничан 1, Раваничанин 2 и Раваничанин 3. Они су оставили не само веома битне историјске податке из тог времена, већ су и сами стварали. Зато смо њима у почаст и славу, одлучили да Српска духовна академија додељује годишње по три признања “Раваничанин“.


Српска духовна академија данас ужива углед респектабилне културне институције у Србији, а о њеном угледу и важности у српској духовности, књижевности, култури и уметности говоре бројна угледна имена досадашњих добитника њених признања. О престижу Српске духовне академије сведочи и велики број предлога за добитнике признања који пристижу Академији, као и велико интересовање врхунских српских књижевника и уметника из целе Србије и региона за рад Српске духовне академије у Параћину.

Нема коментара:

Постави коментар