четвртак, 2. август 2018.

Одговор председника Удружења књижевника Новице Ђурића, послодавцу Сеаду Ђокају (2)




Аферим Ђокају за тефтерић 
  


Ево се огласио „извесни“, како то воли да каже, „послодавац“ општинске  Јавне установе Музеји и галерије, Сеад Ђокај.
            Не бих дао пет пара за то што он ради, а ни честицу за ово како фермани Сеад Ђокај. Једино што морам је да га потрем и тако осушим оно мало несувислости које је изрекао, односно што му промакоше између два тефтерића.
            Зна добро Ђокај колико зна, знају и други, па му савјетујем да прије него се потпише као аутор тефтерића да посложи чињенице и научи како је лијепо бити скроман, бар док каже за себе да је послодавац.
            Зато, господине послодавче, извјесни Ђокају, узалуд си ковао, само си се очађао. Жао ми је што не разумијеш философију Марка Миљанова. Без обзира на то, знам ја да ви сваким даном одлазите на Медун и тражите опрост од Марка зато што сте, у тренутку духовне и интелектуалне слабости, затражили да писца Марка одвојите од писаца и тако га сачувате од себе сама, поучени његовим примјерима чојства.
            Ја нећу говорити, за разлику од вас, да не говорите истину. Ружно је то говорити када знате да је истина оно што сте написали вашем кустосу Илинчићу.
            Шта је спорно у мјесту гдје сте ви послодавац, то ме не занима, ни шта сте ви тамо по чину, ни ко вас је унаприједио. На то питање не могах недавно одговорити ни Вашим школским друговима. И баш ме за то брига.
            Уживајте у свом пословодству. Ево користим прилику да Вас лично и институцију на чијем челу столовачите да Вас обавијестим да ће Удружење књижевника Црне Горе, наредне године на Марков дан поново уручивати награду „Марко Миљанов“на Медуну.
            Очекујемо да се појавите макар као власт, ако не као личност с препознатљивим културним идентитетом. Не морате клањати, довољно је да се извините Марку и писцима.      
            Да бисте били директор Јавне установе Музеји и галерије, морате се поклонити  њеним великанима и дјелима зарад којих постоји институција која је Вас експонирала за првог послодавца. Извините што нијесам детаљисао, јер нијесам ни имао о чему. И ово би премного за овог послодавца који вјерује да је то и Марку Миљанову. Аферим!
            И на крају, рече ми један човјек да редовно обилазите Марка и да га сјетујете. Не мари. Имате код кога.

Новица Ђурић,
предсједник Удружења књижевника Црне Горе



Нема коментара:

Постави коментар