петак, 13. мај 2016.

Руси позлатили речи "непослушног" ђетића



Црногорски новинар, књижевник и публициста, дописник београдске "Политике", Новица Ђурић, актуелни председник Удружења књижевника и Удружења новинара Црне Горе, недавно је добио чак три висока руска признања, три угледне награде за књижевни рад и допринос подизању културних и духовних мостова међу народима.
Новица Ђурић са руским признањима која му је у Подгорици уручио Сергеј Шчеглов

Најпре је Савез писаца Русије Ђурићу јесенас доделио награду Златно перо Русије, признање о чијем значају најбоље говори податак да је Ђурићево дело оцењивано и награђено у конкуренцији од око 25.000 кандидата из чак 75 земаља (поезија Новице Ђурића је, иначе, и пре пет година била другонаграђена у овој конкуренцији).


Уз то, Ђурић је постао и носилац почасног Ордена хероја рада у области литературе, као и лауреат медаље Цар - Риба, коју додељују Међународни културни центар и издавачка кућа "Краснојарско Васкрсење" за заслуге у области зближавања култура, уметности и новинарског стваралаштва народа Русије и балканских земаља.




Факсимил званичног обавештења о наградама


Како Ђурић није имао могућности и средстава да отпутује у Москву и признања прими на свечаности уприличеној у Дому руских писаца, уручена су му у амбасади Руске Федерације у Подгорици, што само додатно говори о односу актуелне црногорске власти и према писцима и новинарима који припадају старим, изворним удружењима, а не новим, новокомпонованим режимским, "монтенегринским" удружењима, али и о односу те власти према Русији и руској култури:- Руска национална књижевна награда Златно перо Русије, наравно, представља признање које ми чини изузетну част, а да је среће, била би то почаст и Црној Гори - каже Ђурић.
- У Његошевој Црној Гори - какву једино и познајем - међутим, највећа књижевна признања, па чак и статус заслужног свараоца, добили су неки аутори - последњи списатељски талог, који су попљували велику традицију црногорског народа и његове патријархалне породице. Признање је, рецимо, добио онај који је обавестио свет да је Петар Други Петровић Његош убица и геноцидни владар и песник! Мене нема ко да финансира и форсира и препоручују ме само мој рад и књиге, али само тамо где се поштују књижевни критеријуми.
А какав је статус писаца у Црној Гори, оних који не желе да се одрекну духовне вертикале - његошевске и петровићевске Црне Горе, довољно говори то што су три признања из Русије за Новицу Ђурића, прећутали и игнорисали црногорски државни медији:
- И не само ти медији који се финансирају и од мојих доприноса, него и они који су попили сву памет засеока, појединих банака, владиног трезора, ино-донација, истраживачи подморја и ноћних клубова, самопрокламовани независни медији... Када се речи једног "непослушног Црногорца" позлате у земљи велике литературе каква је Русија, ти и такви медији не објаве ни реч о томе. Но, важно је да наша реч ипак пробија те границе, допире до стручне и лаичке јавности и изван црногорских котара, што отуда стижу оцене и признања да то што сте написали ипак нешто вреди. При том је посебно важно што такве оцене даје публика нама блиске духовне, културне и цивилизацијске средине из које смо црпили и црпимо и сопствене узоре - вели Ђурић.

Насловна страна књиге Новице Ђурића за коју је добио награду

Богата биографија


Новица Ђурић је рођен пре 60 година на Дријенку код Колашина. Сем богате новинарске и уредничке каријере, он је и врло плодан писац. Почев од 1973. године до сада је објавио двадесетак књига поезије, прозе, публицистике и есејистике. Заступљен је у неколико антологија, а превођен је на италијански, руски, бугарски и македонски језик.

Награде
Поред више новинарских награда, од којих су најзначајније Награда за животно дело "Вељко Влаховић" Удружења новинара Црне Горе и Награда за репортажу "Бошко Пушоњић", Ђурић је добио и више других значајних књижевних признања. Поред већ поменутих, пре пет година је добио Унирексову награду за прозу "Душан Костић" за књигу "Савиним стопама Лелејском гором", а пре три године и знамениту награду Удружења књижевника Црне Горе "Марко Миљанов" за књигу "Роман ти причам".
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/568613/Rusi-pozlatili-reci-neposlusnog-djetica
 

 
 

Нема коментара:

Постави коментар