понедељак, 25. јануар 2016.

ВИДЕО: Ђурић: Формирати одјељење за заштиту новинара и слободу јавне ријечи

Новица Ђурић, ПР-Пресс центар


Подгорица, ПР прес сервис – У Црној Гори би требало формирати одјељење за заштиту новинара и слободу јавне ријечи, оцијенио је предсједник Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ) Новица Ђурић, наводећи да је новинарска професија прије 20 година била у значајнијој мјери поштована.
Он је, у интервјуу за ПР Центар поводом Дана новинара Црне Горе 23. јануара, казао да постоји много проблема са којима се црногорски новинари суочавају – од неријешеног здравственог осигурања, уговора о раду до физичких напада.
„Новинаре у Црној Гори бију и пребијају и на томе се није стало. У Црној Гори би требало да се формира једно одјељење за заштиту новинара и слободу јавне ријечи. Све друго у Црној Гори може да се заштити“, рекао је Ђурић.
Ниједна информација, како је истакао, не може да буде на вријеме обезбијеђена уколико ПР менаџери не изађу у сусрет новинарима.
„Да бисте тражили једну информацију из неког Минстарства, пошаљете захтјев, и након тога се чека када министар има времена да одговори, а новинар не може да чека на то кад је неки министар или његов чиновник расположен да одговори на постављена питања“, навео је Ђурић.
То, како је рекао, није познавало новинарство уназад десетак, 15 и 20 година.
„Тада су новинари били јако уважени, поштовани, али су и новинари поштовали саговорнике, чињенице и догађаје“, казао је Ђурић.
Како је додао, власничка структура у новинарству се промијенила.
„Данас су скоро све телевизије и новинске куће приватне, други су интереси, живи се од дохотка. Раније је држава претежно финансирала новинаре и новинске куће, али без обзира на то новинари нису били слуге режима“, навео је Ђурић.
Он сматра да су данашње новинарство и новинарство од прије 20 година два свијета.
„У данашњем статусу, наше колеге новинари су носачи диктафона и микрофона, којима власници кад год пожеле узму то средство за рад и пошаљу их кући“, рекао је Ђурић.
Новинарство у Црној Гори се, како је оцијенио, у значајној мјери претворило у „договорно новинарство“.
Упитан на који начин црногорски новинари могу да се изборе за своја права, а да не буду санкционисани, Ђурић је казао да би новинари требало да се придржавају Кодекса новинара, али да га се они „придржавају по потреби“.
„Ако једна држава има легалне институције, новинарска удружења као струковне организације, ако је ефикасно судство, онда су то неке институције које озбиљно могу да се баве свим оним што није поштовање закона, части и достојанства сваког човјека“, казао је он.
Говорећи о активностима УНЦГ, Ђурић је казао да та струковна организација 23. јануара слави 70 година постојања, и сваке године поводом тог датума распише кокурс за додјелу новинарских награда.
„УНЦГ од државе није добило ниједан цент. Удружење ове године треба да додијели награде, све то чланови те организације финансирају из својих чланарина“, указао је он.
Ђурић је казао да је жири Удружења новинара за додјелу новинарских награда у саставу Горица Милошевић, Љиљана Минић и Горан Ћетковић донио одлуку да награда за животно дјело ове године буде додијељена Веселину Ђокићу, новинару и уреднику репортаже у Франкфуртским вијестима.
Награда за репортажу „Бошко Пушоњић“ припала је новинарки Дан-а Сузани Радевић.
„Прву годишњу награду УНЦГ добио је новинар Независног дневника Вијести Милорад Милошевић, друга годишња награда припала је новинарки Дан-а Љиљани Раденовић, док је добитник треће награде новинарка Српске телевизије Снежана Минић“, навео је Ђурић.  .
Награде ће бити додијељене сјутра, у просторијама УНЦГ.


Нема коментара:

Постави коментар