субота, 21. март 2020.

„Вуковски ти појем” у Петњици



Пјесничким сусретом „Вуковски ти појем” у Петњици код Шавника 28.07.2019. горине одржана је традиционална манифестација „Трг од ћирилице”. Са овог култног и културног догађаја организатори су послали поруку да је праведно да Трг од ћирилице „узме воде са извора”, баш у Петњици завичају Вука Караџића, али и српског језичког „гринича”, који је међу другим раскошним дијалектима нашег разуђеног народа изабран да буде еталон и стуб српског књижевног језика. Петњичани су на комплексу „Вукови коријени” угостили пјеснике и гусларе из Црне Горе, Републике Српске и Русије. Гост вечери је био Игор Јелисејев из Ростова на Дону, пјесник и преводилац, главни уредник часописа „Рукопис”, дописни члан Петровске академије, угледни члан Удружења књижевника Русије и љубитељ српске поезије.
 У програму су још учествовали Новица Ђурић, Перивоје Поповић, Рајо Булатовић, Радомир Уљаревић, Љубисав Бијелић, Милица Бакрач, Станка Никач, Јанко Јелић, Бојан Рајевић, Радован Радовић, Милутин Мићовић, Чедо Ковачевић, Војислав Караџић, Миљан Николић, Слађана Паповић, Бојан Рајевећ, Будимир Дубак, Наод Вуковић и Рајко Џаковић.
Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, директор Издавачко-информативне установе Митрополије црногорско-приморске „Светигора” пренио је благослов митрополита Амфилохија да овогодишња манифестација „Трг од ћирилице” крене управо из Петњице.
Учесници књижевних сусрета - Петњица


 О дјелу Косте Радовића

У оквиру књижевне манифестације „Трг од ћирилице”, 9.08.2019. године је у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару одржано вече у част књижевника и публицисте Косте Радовића, који се недавно упокојио у 84. години. О лику и дјелу Косте Радовића, добитника бројних награда међу којима је и „Марко Миљанов” за 2018. годину, говорили су академик проф. др Синиша Јелушић и Перивоје Поповић, а његову поезију су казивали Милица Бакрач, Ранко Мићуновић и Слава Војиновић. 
Бар, 9.08.2019. Писац Перивоје Поповић, академик Синиша Јелушић, књижевници Новица Ђурић и АлексијПанагопулос
Милица Бакрач, Новица Ђурић, Слава Војиновић и Перивоје Поповић
Алорић Драган, Ранко Мићуновић,Милица Бакрач и Новица Ђурић

Нема коментара:

Постави коментар