понедељак, 12. јун 2017.

У славу и част Хаџи Радована Бећировића Требјешког



Ваше високопреосвештенство, митрополите црногорско-приморски, господине Амфилохије, Ваше преосвештенство, владико будимљанско-никшићки, господине Јоаникије, часни оци, даме и господо,
          Удружење књижевника Црне Горе, у чије име вас поздрављам, слави 70 година постојања, у години када Богу подарисмо храм Светог Јована Владимира и њему у част посветисмо Стварање“.
Митрополит Амфилохије, Владика Јоаникије, у другом реду, с лијева - Будимир Дуба,  Будо Симоновић и Новица Ђурић
Радујем се што смо добили Институт за српску културу, који организује овај скуп о барду српског пјесништва, Радовану Бећировићу Требјешком.
          Хаџи Радован је у српској поезији XX вијека, велики, епски памтиша и тумач српске историје. Сачувао је од заборава наше побједе и поразе. Опјевао јунаке и витешке ране. Проговарао и када је ријеч коштала главе. Није узмицао нити пристајао да истину прећути и сакрије. Противници су стрепјели од тога како ће бити оцијењени у његовој поезији. Био је учесник и хроничар трагичног XX вијека.
          У његовим пјесмама опјевана је мученичка и подвижничка историја српског народа. Он је јединствен и непоновљив. Дика рода српскога.
          Поздрављам овај скуп у славу и част Хаџи Радована Бећировића Требјешког, уприличеног о тридесетогодишњици његовог упокојења, увјерен да ће дати велики допринос тумачењу изузетног дјела последњег епског барда српске поезије.

/Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе, на научном скупу „Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки“ одржан је у Никшићу, 15.10.2016. /

Нема коментара:

Постави коментар