петак, 13. новембар 2015.

„Сине, златило ти се перо...“



Поштоване колеге, даме и господо

дозволите ми да кажем коју ријече, мада се ријечима и не да пред чињеницом да су ме наградиле колеге из земље на­ма бли­ске ду­хов­не, кул­тур­не и ци­ви­ли­за­циј­ске сре­ди­не из ко­је смо цр­пи­ли соп­стве­не уз­о­ре.
            Када сам се прије двадесетак година опраштао од једног дивног песника с којим смо друговали ја и мој прјатељ, колега писац Дубак, приђе ми једна старица и рече:
            „Сине, златило ти се перо. Људски си говорио“.
            И ето, перо се позлати и засја у земљи која је дала великане светске литературе Достојевског, Пушкина, Горког, Мајаковског, Јесењина, Ахматове и нераскидиве списатељске колоне све до данашњих дана, земљи која је сунцу рекла - слободно си, огриј планету, земљу која се не да другачије назвати но као Родина. Стога и ми данас и они прије нас, и ови наши наследници једино и разумију како је Русија - родина, род рођени, род најрођенији, род рођени нашег Бога оца који нас уроди по крсту и крштењу.
            Данас када родујем и радујем се наградама из земље која је увијек само бранила свој праг болујем што преко овог каменог прага у родини рођења осјећам и стид што су незнанци покушали да брату нађу разбрата а у туђинцу пронађу брата. И то им је најпрече. Но, ипак вјерујем како душа народа у Његошевској Црној Гори упорно понавља : У Бога и Русију.
            Ето, ја знам како је лијепо имати двије отаџбине, али је непроцењиво благо имати пријатеље, оне који вас воле, породицу као снагу узданицу, али није добро немати и оне који вам нијесу наклоњени. Управо онима који не читају моје књиге поезије и прозе и знају какав сам писац посвећујем једну од ове три награде - нака сами одаберу коју ће. Остале двије посвећујем сјенама оца и мајке који су трагично преминули не дочакавши руско злато, оно што је у њиховим животима с љубављу сијало.
            Ваша екселенцијо Вама и земљи Русији, Савезу писаца Русије, бројном жирију, неизмјерно сам захвалан што сте издвојили вријеме да уручите ова престижна признања мени рабу божјем кога су прије препознали читачи покрај Волге и Урала, него ови  са обала Рибнице и Мораче у удобним владиним фотељама и министарствима.
            Посебну захвалност дугујем мр Сергеју Шчеглову који је стигао из Сибира да буде овдје и посведочи како ме упознао преко пјесме „Јави ми да сам жив“, коју је превео и сам предложио за награду прије десет година.
            А како писац и књига не стигну ни на пола пута ако јој издавачка кућа не подари ноге, онда сам у посебној обавези да захвалим двијема издавачким кучама- КЗ СНВ и СКЗ Бг. односно директорима ове двије реномиране издавачке куће - др Момчилу Вуксановићу и Драгану Лакићевићу. А они, односно онај ко бива често заборављен  човјек који је графички осмислио све моје књиге и коме дугујем још рукописа и добродаривања је Борис Шундић.
            На крају не случано јавно упућујем захвалност колегама из културне редакције дневне новине „Дан“ и велико људско хвала колегама и колективу Српске радио телевизије који су увијек били уз свако моје објављено слово.
            Хвала и јавном сервису Теливизији Црне Горе и њховим медијсим следбеницима што упорно јављају како сунце над њиховим медијским мраком излази са запада и што ме у тим јављанима неби.

/ Бесједа Новице Ђурић изговорена У Амбасади Руске федерације у Подгорици, 12.11. 2015. поводом уручења руских награда /

Уручена руска признања Новици Ђурићу
Новица Ђурић

У Амбасади Руске федерације у Подгорици, 12.11. 2015. године уручена су признања предсједнику Удружења књижевника Црне Горе Новици Ђурићу.
Ђурић је недавно добио награду "Златно перо Русије", а постао је и носилац почасног Ордена хероја рада, као и лауреат медаље "Цар-Риба", коју додјељује Међународни културни центар и издавачка кућа "Краснојарско Васкрсење" за заслуге у области зближавања култура, умјетности и новинарског стваралаштва народа Русије и балканских земаља. О каквом се признању ради, најбоље свједочи податак да је Ђурићево дјело оцјењивано у конкуренцији 25.000 кандидата из 75 земаља.
Удружење књижевника Црне Горе

  http://www.srpskenovinecg.com/srpska-tv/235-video/36109-novica-djuric-dodjela-nagrada-123

Нема коментара:

Постави коментар